Här går du din första topptur – 15 fina åk

ClosePlease login

Är du sugen på att testa topptur, känner dig lite ringrostig eller bara är sugen på att köra några riktigt fina åk? Då ska du kolla in vår lista över Skandinaviens bästa lätta toppturer. För att kunna läsa hela beskrivningen till vissa av turerna nedan krävs ett medlemskap på Snösäker. Läs mer om det här.

Stora ytor, flack terräng och Atlantenutsikt gör Litjemoa till en fin topptur.


1. Litjemoa, Senja
Litjemoa är en riktig nybörjarpärla och ligger på den magiska nordnorska ön Senja. Fallhöjden är inte mer än 540 meter, men skidåkningen är riktigt fin. Så känner du dig pigg efter ett åk är det bara att ta en vända till. Litjemoa erbjuder svårslagen utsikt och vid bra väder får du vyer över fjordar, branta toppar och öppet hav.
Läs mer om Litjemoa här

2. Personalbacken på Kebnetjåkka Lilltopp, Kebnekaise
Många av åken i Kebnekaise kräver att du åker med tungan rätt i mun. Men i den så kallade Personalbacken på Kebnetjåkka Lilltopp kan du svänga dina lurviga utan att riskera att dratta i en glaciärspricka eller trilla utför en kant. Personalbacken ger 850 meter i fallhöjd och du börjar att ta höjd direkt från fjällstationens trappa.
Läs mer om Personalbacken här

Nibbi (längst till höger i bild) är en bra och lätt topptur i Hemsedal.

3. Nibbi, Hemsedal
Den skuggiga skidanläggningen i Hemsedal är ibland rejält kall, men på sydvända Nibbi kan du ofta njuta i solen. Här tar du höjd direkt från bilen och hela åket går i princip i fallinjen. Det tillsammans med 800 meter i fallhöjd gör Nibbi till en av Hemsedals absolut bästa toppturer.
Läs mer om Nibbi här

4. Blåfjellet åt nordost, Sogndal
Den enorma grytan mellan Grånipa och Svarteholten är en av Norges bästa lekplatser. Men ur nybörjarperspektiv är terrängen lite väl komplex. Om du nu inte smyger upp längs grytans nordöstra kant. Här serveras stora fina ytor och skogsåkning av yppersta kvalitet, nästan helt utan tuggmotstånd.
Läs mer om Blåfjellet här

Slående utsikt från toppen av Istinden.

5. Istinden, Glomfjord
På Istinden i Glomfjord får även nybörjare möjlighet att njuta av det som gör norska toppturer till världsklass: havsutsikt, bra fallhöjd, lite folk och havsutsikt. Den sista biten upp till toppen är brantar det till, men i övrigt är detta ett enkelt åk i skön lutning.
Läs mer om Istinden här

6. Storelvtinden, Alta
Nordnorska Alta ligger långt från Japan, men den glesa skogen på Storelvtinden har ändå fått namn efter den japanska ön. Anledningen är att skidåkningen här påminner mycket om den i Japan. Är det någonstans du ska lära dig att njuta skogsåkningens vackra konst, så är det här.
Läs mer om Storelvtinden här

Jimmy Halvardsson på väg ner från toppen av Trolltinden. Lyngen i bakgrunden.

7. Trolltind, Lyngen
Nordnorska Lyngen har rykte om sig att vara stort, brant och brutalt. Men det finns många undantag och Trolltind är ett bra alternativ för dig som är grön på topptur. Det som är extra coolt är att du måste ta båt ut Arnöy, där Trolltinden ligger. Sedan är det 850 höjdmeter kvar till toppen i enkel men fin terräng.
Läs mer om Trolltind här

8. Tarlöysa, Romsdal

Romdal är mest känd för ett av Europas största stup – Trollväggen. Men i bergen som omger dalen är det lätt att hitta turer som är betydligt flackare. Ett sådan är Tarlöysa (bilden överst i artikeln), som ger trädlös skidåkning i skön lutning med havsutsikt.
Läs mer om Tarlöysa här

9. Gröndalseggi, Jostedalen
Fjällsidan mellan Hesten och Gröndalseggi har marknadsförts som Norges bredaste skidbacke. Vi vet inte om det stämmer, men en sak är säker – ytorna är enorma. Gröndalseggi är en fin nybörjartur: du tar på skidorna vid bilen, anmarschen är kort, toppen är fin och så finns det få träd att trassla in skidorna i.
Läs mer om Gröndalseggi här

Blåsig nyårsmorgon på Auskjeret.

10. Auskjeret, Sunnmöre Öst
Auskjeret ligger i dalen på baksidan av Strandafjellet och är väldigt lättillgängligt. Här tar du höjd direkt från parkeringen på en stor fjällsida som aldrig blir speciellt brant. Spara denna tur till en klar dag – utsikten över havet och alla Sunnmöres branta toppar är magisk.
Läs mer om Auskjeret här

En svensk klassiker – Snasahögarna.

11. Storsnasen, Storulvån
Storsnasen ligger längs vägen in mot fjällstationen Storulvån i Jämtland. Toppen ligger en bit från fjällstationen, men är lättillgänglig från vägen. Turen ger den bästa fallhöjden i området och åkningen går i skön storslalomlutning.
Läs mer om Storsnasen här

Fessabotn=kort uppför och långt utför.

12. Fessabotn, Myrkdalen
Fessabotn är en snabb topptur med utgångspunkt i Myrkdalens liftsystem. Här får du många höjdmeter fuskbonus genom att ta liften en bit upp på fjället. Åket ner går i skön cruiselutning i en stor gryta och avslutas med hopp och skutt genom skog och över ängar.
Läs mer om Fessabotn här

13. Sauhöe, Jotunheimen
För att maxa din vistelse i Leirdalen i Jotunheimen bör du ha koll på laviner och glaciärer, men det finns ett undantag – Sauhöe. På detta fjäll kan du undvika lavinterräng, köra ett bra åk och njuta utsikten över ett av Skandinaviens pampigaste fjällandskap.
Sauhöe är östvänt, så det avnjuts bäst en förmiddag på våren. Då har du chans till sol och med lite tur blir snön skönt slaskig framåt lunch.
Läs mer om Sauhöe här

Läckra kontraster på Geitanosi i Vatnahalsen

14. Geitanosi, Vatnahalsen
Norska Vatnahalsen når du bara med tåg och det enda hotellet har ski-in till alla toppturer. Geitanosi är en kort snabb tur bakom hotellet. Här har du fin utsikt över den pampiga Flåmsdalen och turen är perfekt om du vill ha några extra timmar på fjället före middagen eller innan tåget går hem.
Läs mer om Geitanosi här

15. Gophascorru, Björkliden
Gophascorru ligger i förlängningen av skidanläggningen i Björkliden och här kan du fuska rejält med att ta liften. Sedan är det en snabb och enkel tur upp till toppen. Tillbaka ner till dalen finns flera olika åk, det lättaste passar perfekt för dig som är ny på topptur.
Läs mer om Gophascorru här

Vill du lära dig mer om topptur?
I vår digitala kurs Toppturskolan har vi i 26 avsnitt samlat massa kunskap som gör din topptur bättre, säkrare och roligare.
Kolla in Toppturskolan här.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.